Oldal kiválasztása
Tozegafonya Bokor

Tőzegáfonya a szuperélelmiszer

Az egészséges étrend fontos része lehet a tőzegáfonya a benne található vitaminoknak és az antioxidánsoknak köszönhetően.
Amerikai őslakosok az áfonyát hólyag- és vesebetegségek kezelésére használták, míg a korai angol telepesek a rossz étvágy, gyomorpanaszok, vérbetegségek és skorbut kezelésére.
A tőzegáfonya szerepet játszott a húgyúti fertőzések hagyományos kezelésében, mivel a tőzegáfonyában található antioxidáns proantocianidinek (PAC) magas szintje megakadályozza bizonyos baktériumok tapadását a húgyúti falakon. Ily módon az áfonyában lévő PAC segíthet megelőzni a fertőzést.
Egy 2015-ös tanulmányban azonban a kutatók azt találták, hogy bár az áfonyakapszulák képesek ezt elérni, valószínűleg az áfonyalé nem fogja ugyanezt a hatást elérni. Ennek oka, hogy az áfonyakivonat nagy koncentrációja szükséges a baktériumok adhéziójának megakadályozásához. A kereskedelemben kapható áfonyalé nem tartalmaz ilyen magas PAC tartalmat.
A száj egészségének javítása
Az áfonyában található PAC hozzájárul a száj egészségéhez. Megakadályozza a baktériumok megkötését a fogak felületén – állítják a New York-i Rochesteri Egyetem Orvosi Központjának Orális Biológiai Központ és Eastman Fogorvosi Tanszék kutatói.
CRANC - TŐZEGÁFONYA